Het Cosmetica Complot: De Podcast

EP. 6

"Dat vind ik wel heel kwalijk, dat sommige merken zeggen dat bepaalde ingrediënten onveilig zijn"

Bekijk aflevering 6 van Het Cosmeticacomplot: de podcast. Hoe ver gaat de regulering van ingrediënten in cosmetica, en welke misleidende claims worden vaak gemaakt? Dr. Barbara Geusens praat met Dr. Heleen Kibbelaar, de scheikundige achter het populaire instagram-account @sciencemeetscosmetics, over hoeveel informatie je nu eigenlijk uit een INCI-lijst kan halen, of er zoiets is als onveilige cosmetica en hoe je nu weet of een cosmeticaproduct echt werkt.

Klik HIER om onze podcast op Apple Podcasts te beluisteren. Klik HIER om onze podcast op Spotify te beluisteren.

"Alle cosmetica merken dienen zich te houden aan de EU wet-en regelgeving, alleen veilig bevonden ingrediënten mogen gebruikt worden in cosmetica"

Zowel Barbara als Heleen worden vaak geconfronteerd met de angst die leeft onder de consument rond de betrouwbaarheid van ingrediënten. Het makkelijkste is om dan te refereren naar gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek en de publicaties van de EU, om de vragen te beantwoorden.

"Een ingrediëntenlijst zegt niet veel over de effectiviteit van een product"

"Een ingrediëntenlijst is vooral een makkelijk handvat om een product te beoordelen, maar zo werkt het niet. Aan de hand van een ingrediëntenlijst kan je de effectiviteit van een product niet bepalen, ook kan je niet bepalen of het product geschikt is voor jouw huidtype. Apps kunnen een product dan ook niet beoordelen als goed of slecht op basis van de INCI-lijst."