May. 11, 2023

DNA en Familie

DNA en familie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar hoe zit de vork nu juist in de steel? Dat leggen we je graag uit in deze blog. 

 

DNA is genetische erfgoed.

Genetische informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven. DNA kan ons inzichten geven over de relaties tussen individuen. Die inzichten kunnen we verwerven aan de hand van een DNA test. De bekendste test is waarschijnlijk de vaderschapstest. Deze wordt gebruikt om met enige zekerheid de biologische vader van een kind te bepalen.


Andere testen kunnen ons vertellen over familiebanden die je misschien nog niet kent en kan generaties terug gaan. Je kan ook je etnische achtergrond bepalen door middel van je DNA. Doordat DNA door veel generaties wordt doorgegeven kunnen ze in jouw DNA zien in welke streken je voorouders leefden en van waar jij dus oorspronkelijk afkomstig bent


Lees in een deze blog meer over de kracht van DNA

Waarom heb ik blauwe ogen en mijn broer of zus niet? 

Een biologische moeder en vader geven elk de helft van hun genen door aan hun kinderen. Van elk gen zijn er twee versies beschikbaar die weliswaar willekeurig worden doorgegeven. Daarom hebben broers en zussen een gelijkaardig maar geen identiek DNA en komen er andere kenmerken tot uitdrukking. 


We geven het voorbeeld van oogkleuren om dit te illustreren. In dit voorbeeld hebben we bruine en blauwe ogen. Bruin wordt voorgesteld als hoofdletter A en bruin is dominant. Blauw wordt voorgesteld als een kleine letter a. Blauw is recessief of niet-dominant. Een recessieve eigenschap komt alleen tot uiting als het dominante allel niet aanwezig is.


De moeder heeft bruine ogen en de code voor het gen voor de kleur van ogen ziet er bij haar zo uit: Aa. De vader heeft eveneens bruine ogen en dus genen met de code Aa. Doordat ouders willekeurig een van die beide letters doorgeven (een A of een a) en er een dominante kenmerken bestaan, ontstaat er een procentuele verdeling over welke oogkleur hun kindje zou krijgen. We stellen dit visueel voor in het kader hieronder.

Een kind van deze ouders heeft 75% kans op bruine ogen en 25% kans op blauwe ogen. 

En zo kunnen broers en zussen met dezelfde ouders een verschillende oogkleur hebben. Dit geldt ook voor andere uiterlijke kenmerken. 

X en Y-chromosomen

Met andere woorden, op het geslacht na, kunnen we nooit met zekerheid zeggen wat je van je vader erfde en wat dan weer van je moeder. Van de 23 paar chromosomen is er 1 paar dat ons geslacht bepaalt. Vrouwen hebben als 23e paar XX en mannen XY chromosomen.


menselijke chromosomen


Van je moeder erf je sowieso een X chromosoom. Van je vader krijg je oftewel een X oftewel een Y. Je vader bepaalt dus je geslacht, ook al is dit natuurlijk geen bewust proces. 

Familie is dus gelijkaardig maar niet identiek. Hetzelfde geldt voor je huid en nét daarom verdient die een 100% gepersonaliseerde verzorging. Dat is exact wat Nomige voor jou ontwikkelt - gepersonaliseerde huidverzorging op het hoogste niveau door producten op maat te maken van je DNA. Ontdek de volledige Nomige routine met DNA gebaseerde producten hieronder:


Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid