Het verschil tussen sproeten en zonnevlekken
Sproeten en zonnevlekken lijken erg op elkaar, het zijn kleine ronde vlekjes op onze huid die vaak een natuurlijk blozend effect geven op ons gezicht. Hoe dan ook, ze zijn niet precies hetzelfde!
Spoetjes VS Zonnevlekjes
Sproetjes
Sproeten zijn vlakke ronde vlekjes op de huid die eruit kunnen zien als vele kleine ‘puntjes’. In essentie zijn het overtollige melanine afzettingen die door de werking van UV licht penetratie worden geproduceerd.
Ze werken als lichte zonnefilters en zijn een natuurlijke manier om de penetratie UV stralen in de huid tegen te gaan. Zij beschermen met name de delen van de huid die bijzonder gevoelig zijn voor ultraviolet licht.
Hierdoor, zijn sproeten een goede indicator dat u zich regelmatig en royaal moet insmeren met zonnebrandcrème om schade door de zon te voorkomen.
Zonnevlekjes
Zonnevlekken zijn groter dan sproeten (,2-2,0 centimeter) en ze verschijnen meestal bij het ouder worden, daarom worden het ook weleens ouderdomsvlekjes genoemd.
Zonnevlekjes beginnen zich meestal te vormen vanaf halverwege de dertig of veertig jaar. Door de huid jarenlang bloot te stellen aan de zon, beginnen de huidcellen melanine te produceren, waardoor de zonnevlekken ontstaan.
Ze kunnen vervagen als de zon lang genoeg wordt vermeden.
Nog enkele verschillen
Nog een verschil is dat de aanwezigheid van sproeten op de huid te wijten is aan genetica. Ze zijn namelijk erfelijk, al is hun activering het resultaat van blootstelling aan de zon. Zonnevlekjes daarentegen verschijnen meestal bij het ouder worden.
Sproeten vervagen meestal met de leeftijd en zelfs met de seizoenen, terwijl zonnevlekken meestal langer blijven zitten. Daarom kunnen zonnevlekken een huidbehandeling vereisen om ze te verwijderen.
Enkele gelijkenissen
Noch sproeten of zonnevlekken zijn schadelijk zolang ze onveranderd blijven, zodra ze veranderen van kleur of vorm kan dit een teken zijn van huidkanker. Daarom is het belangrijk om de grootte, kleur en vorm in de gaten te houden.
Het is belangrijk om het ontstaan van zonnevlekken op de huid te voorkomen, hoofdzakelijk door het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème. Deze beschermt zowel tegen UVA- als UVB-stralen, daarnaast moet men ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen bij blootstelling aan de zon.
Het belang van je huidtype
Hoe je huid reageert (het verschijnen van sproeten en/of zonnevlekken) en hoe snel je huid bruint of verbrant, hangt af van je huidtype. En dit is genetisch bepaald.
Mensen met een donkere huid produceren van nature meer melanine (pigment). Dit pigment in de cel zal het DNA bedekken zodat de schadelijke UV-stralen de huidcellen niet kunnen beschadigen. Het is een natuurlijk verdedigingsmechanisme.
Dit betekent niet dat mensen met een donkere huid hun huid niet moeten beschermen. Het is waar dat een lichte huid sneller verbrandt (door UVB-stralen), maar de UVA-stralen die huidveroudering veroorzaken, hebben hetzelfde effect op elk huidtype.
Wat is melanine?
Melanine is het natuurlijke pigment dat onze huid zijn kleur geeft. De productie van melanine beschermt ons tegen schadelijke UV-straling van de zon. Wanneer onze pigmentcellen (melanocyten) te veel melanine produceren of verstoord zijn, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Het ontstaan van pigmentvlekken is vaak te wijten aan te veel blootstelling aan de zon, maar kan ook door andere factoren worden veroorzaakt.
Leer meer en ontdek je échte huidtype
Omdat UV-stralen, pigmentatie en huidveroudering hand in hand gaan, heb ik alle informatie verzameld in een skintip.
Wat doet Nomige voor jou?
Door jouw DNA te onderzoeken, kunnen we meer inzicht krijgen in jouw huidverouderingsproces. In het laboratorium analyseren we verschillende genen die betrokken zijn bij collageenhomeostase, antioxidantenbescherming, barrièrefunctie en huidhydratatie.
Op basis van jouw DNA-profiel weten we welke risico's je draagt en ontwikkelen we producten waarvan de ingrediënten deze risico's kunnen tegengaan.
Ons gepersonaliseerd aanbod
Vragen over pigmentatie?
Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over pigmentatie. Aarzel niet om ons te contacteren bij andere vragen.
Gepersonaliseerde producten
40% op basis van externe factoren, 60% op basis van jouw DNA
Bekijk de routine