Jan. 26, 2023

Vitamine A, een nieuw ingrediënt voor uw huidverzorgingsroutine?

Geen enkel cosmetisch product werd de afgelopen jaren zo intensief getest als vitamine A. Dat ingrediënt heeft een sterk huidverjongend effect. Maar is die molecule wel écht zo efficiënt als wordt beweerd? En welk soort vitamine A levert de beste resultaten op voor jouw huid? Hoe zie je of een cosmetisch product vitamine A bevat? Zoveel vragen! Wij geven je alle antwoorden in deze blog.

Vitamine A in allerlei vormen:

vita2.png

De meeste mensen kennen vitamine A wellicht vooral als het geneesmiddel 'roaccutane' of het cosmetische ingrediënt 'retinol'.  In het algemeen bestaan er twee vormen: voorgevormde vitamine A en provitamine A.

  • Voorgevormde vitamine A staat bekend als de actieve vorm die je lichaam meteen zal opnemen. Het bevat de bestanddelen retinol, retinal en tretinoïne (retinoïnezuur) en zit in producten als vlees, kip en vis. 

  • Provitamines zijn de inactieve vormen van vitamine A en worden pas in het lichaam omgezet in de actieve vorm. Ze bestaan uit alfacaroteen, bètacaroteen, bètacryptoxanthine en zitten in planten. 

In deze blog beperken we ons tot retinol en tretinoïne (of retinoïnezuur), de actieve vorm.

Hoe werd vitamine A ontdekt?

vita4.png
De antiverouderingseffecten van vitamine A werden eigenlijk per ongeluk ontdekt. Het ingrediënt tretinoïne was oorspronkelijk bedoeld als actieve substantie om acne te behandelen. Vitamine A kan oraal (zoals in het geval van Roaccutane) worden ingenomen of op de huid worden aangebracht. 
Niet alleen vermindert het acne, de huid is achteraf ook zichtbaar jonger. En dat was een interessante vaststelling. Het resultaat is echter wel afhankelijk van de correcte dosering en concentratie.

Welke effecten heeft vitamine A op je huid?

Huidverjongende resultaten worden bereikt aangezien vitamine A de productie van collageen stimuleert. Het eiwit ‘collageen’ neemt met het ouder worden af waardoor huidveroudering optreedt.
Topicale vitamine A-crèmes zorgen voor een verhoogde aanmaak van type I en type III procollageen in je huid, waardoor de huid meer stevigheid vertoont, minder rimpels bevat en een jonger oogt.

Door middel van een DNA huidanalyse bekijkt Nomige of je genetische "defecten" vertoont die het risico op collageen afbraak verhogen.

ej-lasuperba-nomige-portret121.jpg
Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat deze vitamine de differentiatie en proliferatie van de huid stimuleert. Dat betekent dat de dochtercellen in de onderste laag van de opperhuid van structuur/functie veranderen naarmate ze richting het huidoppervlak bewegen, waar ze uiteindelijk afgescheiden worden. Dat proces vormt de basis voor een gezonde celvernieuwing in de huid en zorgt voor een egale huid zonder acné.
Het is belangrijk om te weten dat orale retinoïden, ofwel roaccutane, negatieve bijwerkingen kunnen hebben. Daarom moeten de bloed- en leverwaarden en de mentale gezondheid van wie ze gebruikt goed worden opgevolgd. Dit is trouwens één van de redenen waarom Nomige, vitamine A niet opneemt in haar producten.  

Andere vormen van vitamine A: Retinol

De werkzaamheid van topisch tretinoïne, een inactieve vorm van vitamine A, als anti-ageing ingrediënt is voldoende bewezen. Helaas is tretinoïne een geneesmiddel dat enkel op voorschrift verkrijgbaar is. Daarom zoeken cosmeticabedrijven naar andere vormen van vitamine A die kunnen worden gebruikt om huidveroudering tegen te gaan.
Een mogelijk alternatief dat de afgelopen jaren bijzonder populair is geworden, is retinol. Retinol heeft wel degelijk positieve effecten op je huid, maar ook een paar nadelen. Retinolmengsels worden gemakkelijk afgebroken door blootstelling aan zuurstof en licht en zijn daarom instabiel en moeilijk te maken.
Bovendien heeft het net als vitamine A-zuur een irriterend effect op de huid. Daarom bevatten crèmes altijd relatief lage concentraties retinol, wat uiteraard hun werkzaamheid vermindert. Een werkzame concentratie topische retinol zou moeten schommelen tussen 0,3 en 1%. De meeste cosmetische producten bevatten echter lagere concentraties (ca. 0,08% of minder).

 

Ons advies:

Werkzame concentratie: Zoek naar een product met een zo hoog mogelijke retinolconcentratie. Producten met minder dan 0,3% hebben wellicht geen positieve effecten op je huid.

Verpakking is ontzettend belangrijk: Vitamine A en afgeleide producten zijn heel onstabiele ingrediënten die snel oxideren. Daarom is het belangrijk dat je een product kiest met een lichtdichte en airless verpakking zodat de ingrediënten goed worden afgeschermd van zuurstof en licht.

Niet alle vormen van vitamine A zijn even efficiënt: Net als bij zoveel vitamines is de pure vorm het doeltreffendst. Sommige vormen zijn stabieler maar minder efficiënt. De bedoeling is om een product te vinden met een goed evenwicht tussen doeltreffendheid en stabiliteit.

Gebruik het tijdelijk, om je huid een 'boost' te geven: vitamine A is erg doeltreffend, maar ook sterk irriterend. Daarom is het beter om het (tijdelijk) te gebruiken om je huid een boost te geven in plaats van iedere dag als onderdeel van je gezichtsverzorging.

Breng vitamine A 's avonds aan: Stamcellen in de onderste laag van je huid, die instaan voor de celvernieuwing, worden hoofdzakelijk 's nachts aangemaakt: ze vervangen de oude cellen en verminderen zo de tekenen van huidveroudering. Aangezien retinol en andere vormen van vitamine A dit natuurlijke proces stimuleren, gebruik je die ingrediënten best 's avonds.
vita6.png
Bescherming tegen de zon: Aangezien vitamine A de huid helpt om de oude cellen te vervangen door jonge, nieuwe cellen, is een huid die behandeld wordt met deze crème, vatbaarder voor zonnebrand. Daarom moet je je huid zeker goed beschermen tegen de zon. Wanneer je vitamine A gebruikt, is een (dag)crème met SPF 50+ echt wel aan te raden. Om dezelfde reden raden we ook aan om een vitamine A-kuur altijd in de winter op te starten.

 

Bekijk onze skintip

Vitamine A tekort vs te veel aan vitamine A

Een juiste dosering van vitaminen is cruciaal. Vraag daarom altijd raad bij je dokter, apotheker op dermatoloog als je supplementen of een gezichtscrème met vitamine A overweegt, want je kan ook te veel vitamine A opnemen. Houd alvast in het achterhoofd dat 700-800 microgram vitamine A per dag de aanbevolen hoeveelheid is. De maximale hoeveelheid ligt op 3000 microgram per dag.

Een tekort aan vitamine A zal je immuunsysteem aantasten. De gezonde glow verdwijnt van je huid, je haar is broos en dof, je hebt gebitsklachten en zelfs gezichtsverlies kan opduiken. Kortom, je weerstand gaat achteruit. Voorkom een tekort en eet vitamine A rijke voeding zoals lever, vis, boter en melkproducten. Groenten en fruit zoals wortelen, mango’s mandarijnen en groene bladgroenten bevatten bètacaroteen en zijn een bron van provitamine A.

Merk je echter dat je eetlust afneemt en hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of vermoeidheid opduiken? Dan is het mogelijk dat je een teveel aan vitamine A hebt opgenomen, ook wel hypervitaminose genoemd. Dit is mogelijk als je dagelijks meer dan 3000 microgram actieve vitamine A verwerkt, maar komt niet vaak voor. Supplementen zijn vaak de boosdoener.

 

Vitamine A en zwangerschap

zwangerschap.jpg
Dit ingrediënt is niet zonder gevaar. Oraal ingenomen retinoïden kunnen schadelijk zijn voor ongeboren baby's en daarom mogen zwangere vrouwen ze niet innemen. Plaatselijk op de huid aangebrachte retinoïden zijn minder schadelijk voor ongeboren baby's, maar mogen uit voorzorg ook niet worden gebruikt. Vermijd vitamine A dus tijdens je zwangerschap of wanneer je zwanger wil worden.
 

Volg de hashtag #Nomige en blijf zo op de hoogte over de laatste skin tips en nieuws.
Alles wat je moet weten over je huid
Skinschool
Alles wat je moet weten over je huid