Donkere vlekken tijdens de zwangerschap: wat het is en hoe het te voorkomen
Hoe geweldig het gevoel om nieuw leven in deze wereld te brengen ook is, zo groot zijn de vragen over hoe een gezonde zwangerschap onderhouden wordt voor u en uw ongeboren baby. Dit slaat niet enkel op wat er van binnenuit gebeurt, maar ook op wat er van buitenaf gebeurt. Als je je laat verwennen met een goed huidverzorgingsregime, kan dit jou tijdens de zwangerschap én op lange termijn na uw zwangerschap ten goede komen.
Het moederschap moet te allen tijde worden omarmd, ook al brengt de zwangerschap veranderingen aan uw lichaam en huid met zich mee. Het is echter volkomen begrijpelijk dat je bepaalde zwangerschapstekens liever vermijdt. In deze blog gaan we dieper in op de vorming van pigmentvlekken. Tijdens de zwangerschap wordt dit een zwangerschapsmasker genoemd. Omdat dit niet de gemakkelijkste huidaandoening is om aan te pakken, zou je jezelf veel geld en tijd besparen door dit te voorkomen in plaats van het te behandelen. Hier zijn enkele nuttige tips om dit te doen!
Wat is een zwangerschapsmasker?
Melasma is een ernstigere vorm van hyperpigmentatie (hyper = overmatig) van de huid. Het woord is afgeleid van het Griekse woord 'melas' dat ‘zwart’ betekent. Tijdens de zwangerschap heet dit zwangerschapsmelasma of 'chloasma' of beter bekend als zwangerschapsmasker. Dit betekent dat er vlekken worden gevormd, donkerder dan de eigen huidskleur (bruin van kleur), door de hogere productie van pigment in bepaalde delen van de huid. Het wordt een masker genoemd omdat veel van deze vlekken zodanig gebundeld zijn dat ze het hele gezicht bedekken. Ze komen vooral voor op de bovenlip, de kin, de wangen en het voorhoofd.
Source: Instagram @leah_behr
Waarom donkere vlekken voorkomen
De cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van pigment of melanine zijn de melanocyten. Overactivatie van deze melanocyten leidt tot het ontstaan van donkerbruine vlekken op het huidoppervlak.
In de wetenschappelijke literatuur is gebleken dat het nog steeds niet helemaal bekend is wat de werkelijke oorzaak is van melasma. Er wordt wel verondersteld dat het optreden van melasma meer tot uiting komt tijdens de zwangerschap, de inname van orale anticonceptiva en onbeschermde blootstelling aan de zon. Genetische factoren (DNA) bepalen ook of je gevoeliger bent voor het krijgen van pigmentvlekken.
Preventie is een must
Zonnecrème
Hoe eerder in de zwangerschap je begint met zonnebescherming, hoe beter jouw resultaat op lange termijn. Vraag je je af waarom zonnebescherming zo belangrijk is? UV-stralen of zonnestralen zijn een van de belangrijkste oorzaken van hyperpigmentatie.
Gebruik een zonnebrandcrème met SPF50 of SPF100 voor de hoogste bescherming tegen UV-schade. Het is niet voldoende om slechts één keer per dag een zonnebrandcrème aan te brengen. Meerdere keren per dag insmeren is een must om de bescherming te garanderen die je nodig hebt. Afhankelijk van je huidtype en de hoeveelheid blootstelling aan de zon, kan de tijd tussen het insmeren variëren. Een algemene richtlijn is om de zonnecrème om de twee uur aan te brengen.
Hyperpigmentatie komt vooral voor bij donkere huidtypen. Als je echt niet van de textuur van zonnecrème houdt, vanwege de witte laag die gevormd wordt bij een hogere SPF, is het aangeraden om op zijn minst antioxidanten in je huidverzorgingsroutine op te nemen.
Antioxidanten zoals alfa-tocoferol ferulaat en vitamine C (max. ± 25%) beschermen tegen vrije radicalen, geproduceerd door UV-stralen die bijdragen aan hyperpigmentatie.
Minder bekende antioxidanten, maar veel krachtiger dan de klassieke vitamine C, zijn superoxide dismutase en glutathionperoxidase. Dit zijn de antioxidanten die door ons lichaam worden geproduceerd en wanneer ze op de huid worden aangebracht, kunnen ze een gebrekkige bescherming van de lichaamseigen anti-oxidanten compenseren.
Conclusie
Het is bijna onmogelijk om alle do's en don'ts bij te houden tijdens de zwangerschap. Mensen vergeten vaak dat onze huid onze grootste orgaan is en meer aandacht verdient dan je zou denken. Het is makkelijker om een huidprobleem op je lichaam te verbergen, maar op je gezicht is dat natuurlijk moeilijker. Daarom is preventie van groot belang, vooral in het geval van pigmentatie dat vaak lang duurt om te vervagen.
Nomige Masterclass
Kan je niet genoeg krijgen van het absorberen van al deze informatie over je huid? Dr. Barbara Geusens deelt al haar waardevolle kennis die ze tijdens haar doctoraat in de dermatologische wetenschappen tijdens haar skin series heeft opgedaan.
Ze is ook de oprichtster van Nomige, hyper-gepersonaliseerde huidverzorging op basis van DNA en levensstijlfactoren. Ben je benieuwd waarom ze Nomige heeft ontwikkeld en hoe Nomige je kan helpen jouw unieke huidproblemen op te lossen? Dan moet je haar Masterclass Webinar bekijken waar ze al je vragen over Nomige beantwoordt.
Wil je meer weten over huidveroudering?
Huidveroudering is een heel complex proces dat beïnvloedt wordt door zowel interne (jouw DNA) als externe factoren (zoals de zon, pollutie, weersomstandigheden, roken...). Elke huid is uniek en hetzelfde kan gezegd worden van het huidverouderingsproces.
Vragen over je huid?
Boek je GRATIS consultatie.
Een GRATIS 1-op-1 consultatie via een Whatsapp videogesprek met onze oprichtster Dr. Barbara Geusens.
Stel jouw vragen over Nomige en ontdek hoe Nomige jou kan helpen.
Vragen over je huid?
Boek je GRATIS consultatie.
Een GRATIS 1-op-1 consultatie via een Whatsapp videogesprek met onze oprichtster Dr. Barbara Geusens.
Stel jouw vragen over Nomige en ontdek hoe Nomige jou kan helpen.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om up to date te blijven van de laatste skin tips en nieuws.
Gepersonaliseerde producten
40% op basis van externe factoren, 60% op basis van jouw DNA
Bekijk de routine