Droge vs. gedehydrateerde huid
Op het eerste gezicht kan een gedehydrateerde en droge huid hetzelfde klinken. In feite is dit niet waar. Gedehydrateerde en droge huid verwijzen naar twee verschillende aandoeningen van de huid. In deze blog leggen we het verschil tussen deze twee termen uit en vertellen we je iets meer over de oorzaken en behandelingen van deze twee aandoeningen.
SKINTIP
In deze skin tip spreekt Dr. Barbara Geusens over het verschil tussen een droge en een gedehydrateerde huid en hoe deze te behandelen.
BRICK EN MORTAR MODEL
Onze huidcellen vormen een barrière die ons interne systeem beschermt tegen externe en omgevingsstressfactoren en helpt om transepidermaal waterverlies te voorkomen. De bovenste huidlaag (epidermis) kan worden voorgesteld als een "brick- en mortar model", bestaande uit een 2-compartimentensysteem met een discontinue fase (brick) die de hoorncellen vertegenwoordigt en een continue fase (mortar) die de lipiden in de huid vertegenwoordigt.
De huidcellen vernieuwen zich en gaan naar het huidoppervlak. Tijdens dit vernieuwingsproces vormen ze ook bijproducten die de huidbarrière helpen op te bouwen. Enerzijds is er de 'natuurlijke vochtinbrengfactor (NMF)', bestaande uit een mix van stoffen die het natuurlijke vochtgehalte van de huid op peil houdt. Anderzijds zijn er ook sterolen, vetzuren en ceramiden in de intercellulaire ruimte van de huid die helpen bij de vorming van de lipidenlaag van de huid. Deze 2 belangrijke componenten werken samen om de huidbarrière te vormen, die de huid gehydrateerd en veerkrachtig houdt.
VERSCHIL TUSSEN GEDEHYDRATEERDE EN DROGE HUID
Gedehydrateerde huid
Als je huid gedehydrateerd is, betekent dit alleen maar dat er een (tijdelijk) tekort aan water in de huid is. De huid is niet in staat om voldoende water vast te houden in de verschillende huidlagen. Een gedehydrateerde huid is een huidaandoening en kan iedereen overkomen, zelfs mensen met een vettig huidtype kunnen een gedehydrateerde huid hebben. Hoog waterverlies/dehydratatie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren die van invloed zijn op NMF's en/of de lipide bilayer.
Er zijn veel externe factoren die een gedehydrateerde huid kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn:
- Temperatuurveranderingen: kou, wind, blootstelling aan de zon
- Warme douches en baden
- Centrale verwarming & airconditioning
- De verkeerde huidverzorgingsproducten: harde en agressieve ingrediënten
- Een overmatige levensstijl: alcohol, te veel cafeïne, roken, gebrek aan slaap, een slechte voeding
Droge huid
Wanneer we spreken over een droge huid, spreken we over een huidtype dat geen lipiden (mortar) in de huid heeft. In de meeste gevallen is een droge huid genetisch bepaald, hoewel dit ook kan worden veroorzaakt door het gebruik van te harde oliehoudende producten die de natuurlijke intercellulaire lipidenlaag op de huid afbreken.
Het ene bestaat niet zonder het ander?
Het is belangrijk om te weten dat een gebrek aan water (gedehydrateerde huid) en een lage hoeveelheid oliën en lipiden (droge huidtypes) nauw met elkaar samenhangen. De "brick en mortar" structuur van de huid, waarbij de mortar bestaat uit lipiden die als poortwachters van de huid fungeren om water in de huid te houden en zo verdamping te voorkomen. Wanneer het lipidenevenwicht van de huid wordt verstoord (door genetische en/of omgevingsfactoren), gaat de structurele integriteit van de huidbarrière verloren, wat resulteert in een toename van het transepidermaal waterverlies. Een droge huid leidt dus van nature ook tot een gedehydrateerde huid.
HOE WEET JE OF JE EEN DROGE OF GEDEHYDRATEERDE HUID HEBT?
Het is moeilijk om te weten of je huid droog of gedehydrateerd is, omdat ze dezelfde kenmerken hebben als het gaat om 'het gevoel van je huid'. Beide condities gaan vaak gepaard met een huid die strak en ruw aanvoelt, er dof en/of vermoeid uitziet en een schilferige, barstende textuur heeft, met zichtbare roodheid.
Door je DNA te onderzoeken, kunnen we meer inzicht krijgen in je huidprofiel. In het labo onderzoekt Nomige of je variaties of mutaties in de genen hebt die helpen om de huidbarrière intact te houden en de vochtbalans te controleren; namelijk Fillagrin (FLG) en Aquaporin-3 (AQ3). Op basis van jouw DNA-profiel weten we welke risico's je draagt voor een droge/gehydrateerde huid en ontwikkelen we producten waarvan de ingrediënten deze risico's kunnen helpen tegengaan.
Wanneer je een droge of gedehydrateerde huid hebt, maar we geen risico's vinden in je DNA, kunnen ook externe factoren de oorzaak zijn van je gedehydrateerde huid.
GEDEHYDRATEERDE HUID EN DROGE HUID VRAGEN VERSCHILLENDE HUIDVERZORGINGSBEHANDELINGEN
Voor een gedehydrateerde huid is het vooral belangrijk om de waterbalans in de huid te herstellen. Dit kan door gebruik te maken van hydraterende middelen, zoals bevochtigingsmiddelen. Voorbeelden van bevochtigingsmiddelen zijn:
- Butyleen glycol;
- Glycerine, waarschijnlijk de meest populaire;
- Sorbitol;
- Propyleen glycol;
- Ureum;
- PCA (Pyrrolidoncarbonzuur);
- Melkzuur;
- Hyaluronzuur;
- Panthenol
Terwijl voor een droge huid het herstel van de lipidenbalans en het behoud van een sterke barrière zeer belangrijk is. Dit kan worden gedaan door huididentieke lipiden te gebruiken om de 'mortar' tussen de cellen aan te vullen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Ceramiden
- Cholesterol
- Vrije vetzuren
- Phoshoplipids
Een andere, minder gunstige manier om jouw huid te hydrateren, is via occlusie. Denk aan ingrediënten als paraffinum liquidum, wax... Je voegt gewoon een laagje toe aan je huid waardoor deze 'lui' wordt in plaats van constructief te herstellen. Wanneer je stopt met het gebruik van dergelijke crèmes zal jouw huid nog droger aanvoelen, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt. Het betere alternatief is om huidverzorgingsproducten te gebruiken die huididentieke lipiden bevatten (zoals ceramiden, cholesterol, ...), bevochtigingsmiddelen (zoals glycerine, ureum, ...) of idealiter een combinatie van beide.
Leer meer over DNA huidverzorging & Nomige van Dr. Barbara Geusens
Bekijk een interactieve en educatieve sessie waarin je meer leert over jouw huid, de rol van jouw DNA, huidverzorging en het concept van Nomige.
De online Masterclass is de ideale gelegenheid om meer te leren over Nomige en DNA huidverzorging.
Vragen over droge huid?
Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over droge huid. Twijfel niet om ons te contacteren als je nog andere vragen hebt.
Vragen over droge huid?
Ontdek Dr. Barbara Geusens' tips over droge huid. Twijfel niet om ons te contacteren als je nog andere vragen hebt.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en nieuws.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en nieuws.
Gepersonaliseerde producten
40% op basis van externe factoren, 60% op basis van jouw DNA
Bekijk de routine