Gezichtsmaskers: welke soorten bestaan er en zijn ze effectief?
We kunnen er niet aan onderuit, gezichtsmaskers geven je een instant “relax- gevoel” en ze zijn ook erg populair. Je vindt ze in allerlei vormen, formules, kleuren en bovendien beloven ze "prachtige" effecten voor je huid. Maar wat houden deze maskers precies in en zijn ze echt zo goed voor je huid? In deze blog bespreken we de verschillende soorten en de voor- en nadelen van gezichtsmaskers. Welke gezichtmaskers zijn er en wat doen ze?
Er bestaan oneindig veel opties wanneer het gaat over gezichtsmaskers. je kan ze indelen op basis van hun functie of effect op de huid of op basis van het type formulatie.
Indeling op basis van effect
- Zuiverend
- Tegen poriën, adstringerend
- Hydraterend
- Exfoliërend: verwijderen van dode huidcellen
- Talgabsoptie bij vette huidtypes
- Huidverjonging
Indeling op basis van formule
- “Peel-off" masker
- Crème masker
- Klei masker
- “Sheet” masker
- Scrub of mechanische peeling
- Chemische peeling
1. EXFOLIËRENDE OF PEELING MASKERS
Deze groep maskers kan opgedeeld worden in 3 subcategoriën: mechanische peeling, chemische peeling en enzymatische peeling maskers. Alle 3 zorgen ze ervoor dat dat de dode huidcellen in de opperste huidlaag worden verwijdert maar de manier waarop dit gebeurt verschilt onderling.
Mechanische peeling:
Dode huidcellen worden verwijdert door de aanwezigheid van kleine korrels of partikels (scrubs). Deze gaan de dode huidcellen als het ware “los schuren”. Dit klinkt nogal aggressief, en dit is het eigenlijk ook! Scrub maskers gaan niet alleen de dode huidcellen verwijderen maar kunnen ook de gezonde omliggende huidcellen beschadigen. Aangezien de huid ter hoogte van je gezicht ook fijner en dunner is, raden we dit type masker niet aan voor het gezicht.
Voorbeeld ingrediënten (INCI): abricot seed powder, alumina, sucrose almond shels, peach seeds, cellulose beads…
Chemische peeling:
Bij dit type van peeling worden de dode huidcellen losgeweekt door de aanwezigheid van zuren. Op deze manier worden de bovenste huidcellen als het ware “losgeweekt”.
Voorbeeld ingrediënten (INCI): salicylic acid, malic acid, glycolic acid, citric acid, lactic acid
Enzymatische peeling:
De enzymen gaan de verbinding tussen de dode en levende huidcellen “los knabbelen”. Op deze manier worden dode huidcellen losgemaakt en verwijdert. Het grote voordeel bij enzymatische peelings is dat ze enkel inwerken op de dode huidcellen. Dit in tegenstelling tot mechanische of chemische peelings die inwerken op de bovenste cel laag.Hierdoor is een enzymatische peeling milder en minder schadelijk voor de andere gezonde huidcellen.
Voorbeeld ingrediënten (INCI): papain, betain, bromelain, galactoarabinan
Wil je graag meer lezen over peelings, neem dan zeker ook een kijkje op onze blog “de waarheid over exfolieren”.
2. "PEEL-OFF" MASKERS
Peel-off maksers bestaan meestal uit vloeibare of gelachtige formulaties die op de huid worden aangebracht. Het masker droogt na enkele seconden/minuten op en kan vervolgens worden “afgepeld”. Peel-off maskers worden voornamelijk gebruikt om de huid te hydrateren, onzuiverheden te verwijderen of omwille van hun adstringerend effect waardoor poriën minder zichtbaar worden.
Toch zijn er enkele nadelen aan verbonden:
- Ze kunnen irriterend zijn, zeker voor gevoelige huidtypes
- Vaak bevatten ze alcohol, wat ervoor zorgt dat het masker snel droogt. Opgelet: alcoholische oplossing drogen ook de huid uit, verwijderen het sebum van de huid en kunnen de huidbarrière verstoren.
- Ze worden vaak gebruikt om ‘overtollig talg’ te verwijderen, maar vaak verwijderen ze ook de goede lipiden of hydro-lipide film die ons beschermt tegen schadelijke factoren van buitenaf.
- Omdat het masker "afgepeld" wordt, worden kleine vellusharen ook vaak afgescheurd.
Ingrediënt die je vaak terugvindt in een peel-off masker: polyvinyl alcohol
3. CREME MASKERS
Dit type van formulaties lijkt heel sterk op een gewone crème en zijn meestal heel mild voor de huid. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals hyaluronzuur om de huid te hydrateren. Na het gebruik van een crème masker voelt de huid vaak zacht en glad aan.
Soms kunnen crème maskers wel occlusief zijn voor de huid, wat niet ideaal is. Maar aangezien een masker meestal slecht voor enkele minuten worden aangebracht op de huid en nadien wordt afgespoeld, vormt dit geen probleem!
4. "SHEET" MASKER
Sheet masks vinden hun oorsprong in Zuid-Korea en bestaan uit een vel in de vorm van je gezicht die gedrenkt is in een vloeistof. Het “vel” bestaat meestal uit papier of katoen. De “vloeistof” bestaat uit een soort van serum dat actieve ingrediënten bevat zoals vitamines of hydraterende ingrediënten zoals Hyaluronzuur of glycerine. Het grote verschil tussen een sheet mask en de andere besproken maskers is dat je de huid niet hoeft af te spoelen na gebruik. Het vel wordt verwijdert maar de aanwezige vloeistof wordt niet afgespoeld en dringt in de huid. Afhankelijk van het soort masker en de aanwezige ingrediënten kan je verschillende effecten bereiken: hydratatie, huidverjonging, poriën verkleinen, egaliseren of bijvoorbeeld teint verbeteren. Binnen deze groep van maskers is er een groot aanbod maar individueel is er vaak een groot verschil in kwaliteit. Zo bevatten sommige maskers alcohol, wat slecht is voor de huid. Sommige maskers bevatten ook heel wat parfum allergenen die de huid kunnen irriteren. Check dus zeker de ingrediëntenlijst alvorens je een sheet mask koopt.
5. KLEI MASKERS
Klei maskers worden gebruikt om poriën te zuiveren, vuil en overtollig talg te absorberen en heeft een anti-microbieel effect. Bij dit type van gezichtsmaskers is het heel belangrijk om het masker op het juiste moment af te spoelen, weliswaar net voor het masker opgedroogd is. Indien je het masker te lang op je gezicht laat zal tijdens de laatste droogfase al het vocht uit je huid gezogen worden, met als gevolg risico op het ontwikkelen van een gedehydrateerde huid. Hierdoor kunnen ook oneffenheden en rode vlekken ontstaan.
Ingrediënten die je vaak terugvindt in een klei masker: Kaolin, Benonite, Morrocan Lava Clay, Illite, Montmorilonite
NOMIGE'S VISIE OVER GEZICHTSMASKERS
Bij Nomige zijn we ervan overtuigd dat bepaalde maskers nuttig kunnen zijn om je huid een “boost” te geven en het ook goed is om jezelf af en toe een relax momentje te gunnen. Let er wel op dat het masker mild is en je huid niet niet beschadigd. “Overbehandeling” van je huid met allerlei peelings en maskers is overbodig en zal in de meeste gevallen meer schade aanrichten dan goed doen. Vermijdt dus beter scrubs, peel-off maskers of maskers met een hoge concentratie aan alcohol.
Wanneer je jouw huid wil exfoliëren, kies dan voor een enzymatische peeling. Wist je trouwens dat de exfoliërende tonic van Nomige ook werkt op basis van enzymen, namelijk galactoarabinan? Dankzij zijn milde werking, is deze exfoliërende tonic dus ook zeker geschikt voor gevoelige huidtypes.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.
Volg ons verhaal
Connecteer met ons en volg de hashtag #MyNomige om op de hoogte te blijven over de laatste skin tips en het laatste nieuws.
Gepersonaliseerde producten
40% op basis van externe factoren, 60% op basis van jouw DNA
Bekijk de routine